Ochrona Pomidora

Spośród chorób grzybowych i grzybopodobnych najgroźniejszą chorobą porażającą pomidory jest zaraza ziemniaka. Ten patogen zimuje w bulwach pochodzących z chorych ziemniaków. Zakażone ziemniaki stanowią poważne źródło infekcji dla pomidorów w okresie końca lipca i w sierpniu, szczególnie w warunkach temperatury poniżej 15°C. Wówczas zarodniki pływkowe są przenoszone za pośrednictwem wiatru i deszczu na zdrowe rośliny pomidorów. Pierwsze objawy choroby na pomidorach mogą pojawić się pod koniec lipca, bądź w sierpniu. Jest to typowy, wegetatywny sposób rozwoju patogena. W Polsce istnieje drugie źródło infekcji Phytophthora infestans, sprawcy zarazy ziemniaka i są to zarodnie przetrwalnikowe, zimujące w glebie. Stają się bardzo groźnym źródłem infekcji dla pomidorów w uprawach pod osłonami już nawet w kwietniu. Stanowi to oczywiście zagrożenie dla pomidorów uprawianych w polu, za pośrednictwem rozsady pomidorów produkowanych w pomieszczeniach sąsiadujących z chorymi pomidorami. Dlatego też w ciągu ostatnich kilku lat ochrona pomidorów przed zarazą ziemniaka jest bardzo trudna.

Zwalczanie zarazy w okresie wegetacji polega na przemiennym stosowaniu fungicydów do opryskiwania roślin. Lista tych fungicydów jest pokaźna .Po zrobieniu pierwszego oprysku preparatem Amistar, wykonujemy następne zabiegi . Możemy użyć preparaty Amistar, Revus, Mandius, Curzate, Cabrio Duo.

Kolejnym patogenem jest grzyb Alternaria solani, powodujący alternariozę pomidora. Źródłem infekcji dla pomidorów jest zakażona gleba, ponieważ grzyb egzystuje w wierzchniej warstwie gleby na resztkach chorych roślin, i może może przetrwać 2–3 lata. Drugim źródłem infekcji mogą być nasiona pomidorów, które powinny być zaprawiane przed siewem zaprawami grzybobójczymi zgodnie z zaleceniami. W okresie wegetacji grzyb rozprzestrzenia się za pośrednictwem zarodników konidialnych, które są przenoszone są z wiatrem i wodą. Od infekcji roślin do powstania nowych zarodników upływa krótki okres, około 5–7 dni. Pierwsze objawy choroby mogą już pojawić się od połowy czerwca na liściach, jako suche, ciemnobrunatne plamki. Ciepła i wilgotna pogoda stymuluje rozwój tego patogena i może powodować, że plamy zlewają się, w konsekwencji liście zamie-rają i zasychają. Na pędach i ogonkach liściowych również mogą pojawić się plamy. Najwięcej szkody choroba wyrządza na owocach, w okolicach szypułki. Tam tworzą się rozległe plamy o wyraźnych brzegach. z czarnym, aksamitnym nalotem grzybni – trzonków z zarodkami konidialnymi. Owoce porażone wysychają ulegając mumifikacji.

Środki powinno się stosować przemiennie, to znaczy kolejne zabiegi w okresie wegetacji wykonywać różnymi fungicydami, aby patogeny się nie uodporniły na ten sam składnik aktywny fungicydu.

Oprócz pomidorów bardzo często pod wpływem wilgoci oraz ciągłych opadów chorują nasze rośliny ozdobne.

pomidory